BC De Flierefluiters Hoeven

1989 | 1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016

BC De Flierefluiters

In het nieuws

Lees hieronder de artikelen die verschenen zijn in de plaatselijke media. Veel artikelen zijn afkomstig uit het archief van BN De Stem.

Eén lange Peejenlandse streep van creativiteit

door Fons Pijnen


HOEVEN - Pliessie Twan rijdt in een witte Citroën DS voorop.

De (carnavals)Paus (Carlo Verhulst) staat al te fotograferen. Het zonnetje streelt publiek en deelnemers van de prachtige carnavalsoptocht van Peejenland. De lucht is strakblauw als de leutstoet om twee uur in beweging komt. Massa's volk aan de kant. De terrasjes zijn geopend en de ijsjes smaken best. Uiteraard moet je het motto Un Stripke Vur wel kennen. Het werd op allerlei manieren uitgebeeld. De Doevese Boeve emme un stripke vur. De Donkere Wolk zet over de hele route een witte kalklijn. Bc De Tobbers zet un stripke agter.

Welke burgemeester heeft de juiste streepjescode? Bc De Boys toont een boek voor strippers, elders hangt een slipke vur aan de waslijn. Afslankinstituut 'n Stripke Minder. Jong en oud doen mee. Muziek, straattheater, dans. Het is er allemaal. Maar in de hoofdstad van het Halderbergse carnaval zijn het vooral de enorme grote en machtig mooie wagens die de toeschouwers in vervoering brengen. Ja, die van Doeve kunnen er wat van.

De Geintrappers rijden met Meej Ons Stierke Van Vur, Rije Wij In Jin Stripke Dur. 't Zooike showt Boefke Hed Un Stripke Vur en den Peejkes laten Van Beebie tot Puuber, De Kienders Hemme Altij Un Stripke Vur zien. De Kits tonen Welcome To The Strip. D'n Akkerlinge viert met haar tweeëntwintigste wagen feest. Bekèkt Oons Noggus. Al van ver is duidelijk de zeer hoge wagen van Ambiance te zien. Un Stripke Vur?! We strije Dur Vur. De Flierefluiters hebben Sterrekus en Stripkus. Aan het eind rijdt bc de Spie met Ge-Spie-Rd. Met slechts één punt verschil wint Ambiance.

 

Peejenland in de wolken tijdens ‘Super Tuesday’

HOEVEN - De optocht van Peejenland draagt al jaren de naam ‘Super Tuesday’ en ook dit jaar is die titel zeker niet overdreven. Wát een spektakel in de Hoevense straten! De diverse B- en A-wagens waren van grandioze kwaliteit en zorgden absoluut voor kippenvelmomenten. Aan alles was gedacht. Van muziek die naadloos aansloot op het thema van de wagen en tot bijbehorende loopgroep. Ook de loopgroepen zonder wagen wisten het publiek, dat in groten getale naar het centrum van Peejenland was gekomen, ruim tweeënhalf uur te entertainen. Een optocht van jewelste die velen nog lang in geheugen gegrift zal staan!

Door Vera de Geus (Halderbergse Bode)

De ‘Schooiwagen’ van C.S De Peejenzaaiers opende de enorme optocht in Peejenland. De fanatieke leden wisten tal van programmaboekjes aan de man te brengen en links en rechts zelfs extra geld op te halen om de Hoevense carnaval ook volgend jaar weer tot een succes te maken. Na deze formaliteiten was het tijd voor de échte stoet. Het was aan een groep kleine kinderen om de optocht te openen. Zij hadden het thema van de Hoevense carnaval ‘We zen in de wolke’ letterlijk opgevat en dansten samen met hun ouders als schattige wolkjes door de straat. Al snel volgde de wagen van BC D’n Peejkes die er een schitterende creatie vol piramides en mummies presenteerden. Zij werden op de voet gevolgd door groepen van kinderen die vol trots hun bouwwerken lieten zien die natuurlijk helemaal op het thema toegespitst waren. Ze waren duidelijk ervaren in het lopen van een optocht, want bij navraag bleek dat de meesten vrijdag voor carnaval ook al mee hadden gelopen met de kinderoptocht van De Lindenlommer en De Reuzelaar.

Pech

Al snel kwam de ontzettend indrukwekkende wagen van BC Ambiance de hoek om. Deze jonge bouwclub had haar wagen het thema ‘We zen in dun roze wolleku’ meegegeven en de reden hiertoe was duidelijk. Tal van ‘travestieten’ sierden de wagen die dienst deed als G-café vol pauwen, dragqueens en een heuse dj. Ook BC De Geintrappers reed mee, maar helaas niet met de kwalitatief sterke wagens zoals we van die bouwers en sjouwers gewend zijn. Vanwege flinke tegenslagen onder de leden konden zij geen A-wagen presenteren, maar moesten zij het doen met een roze kar waar de bouwers voor een indrukwekkend muzikaal intermezzo zorgden. De wagens van De Kits, ‘t Zooike en Dun Akkerlingen behoeven zeker ook een speciale vermelding, want hun wagens gaan ieder jaar qua kwaliteit zienderogen met sprongen vooruit.

Jury

Zij konden echter niet tippen aan de A-wagen van De Flierefluiters die een schitterende ‘Raaze Diensdag’ wist neer te zetten vol kermisattracties, inclusief licht en de zo herkenbare geluiden. Een sterk staaltje kunst, dat moet gezegd worden! De bouwclub was dan ook hard op weg op de eerste prijs in de wacht te slepen, maar ze moest het afleggen tegen de bouwers van De Spie die met hun Hippiewagen er met hun schitterende praalwagen vol humor voor zorgden dat de jury helemaal in de wolken was. Zij wonnen niet alleen de eerste prijs, want zij sleepten daarmee meteen de wisselbeker in de wacht. De jury heeft het ongetwijfeld moeilijk gehad om de eerste, tweede en derde plaats te bepalen, want eerlijk is eerlijk; alle wagens hadden zo hun ijzersterke kanten. Een lust voor het oog en de trots van Peejenland!

Uitslag:

De wagens:

1. De Spie 2. De Flierefluiters 3. Ambiance.

Grote groepen volwassen:

1. BB Ullie 2. de Geintrappers.

Grote groepen kinderen:

1. de Bouwkids 2. de Stoere Meiden 3. de Doevese Wolkskus.

Kleine groepen volwassenen:

1. Altij de Leste 2. VC Soep 3. de Donkere wolk.

Kleine groepen kinderen:

1. Martijn/ Rick/ Tim/ Ralf 2. De Boys, 3. Thyra/ Laura/ Lotte.

Volwassenen individueel:

1.Jozet de Jong.

Magnifieke Raaze Diensdag in Peejenland

door Fons Pijnen.

HOEVEN - Geejpeereed, Love&peace, the Stones, travestie, G-café, flower power, gedonder in het café. Het was gistermiddag allemaal te bewonderen in de zeer druk bezochte magnifieke carnavalsoptocht van Hoeven.

Van twee tot half vijf trok een werkelijk superlatief van plaatselijke creativiteit en originaliteit door het dorp. Uit de (verre) regio vergaapten vele bezoekers zich aan de Peejenlandse carnavalskunst.

Al in de ochtend zijn hoogwerkers en kranen bezig om de grote wagens in elkaar te zetten. Groot was de spanning en vermoeidheid bij de bouwers als ze hun bed in de vroege ochtend verlaten. Wie gaat er dit jaar winnen? Twee bouwploegen, bc de Spie en bc de Flierefluiters, maken bij winst zelfs kans op behoud van de wisselbeker. Als Pliesie Twan om vijf over twee de stoet in gang trekt, begint een kijkfestijn dat er niet om liegt. Groot en klein doet al dan niet op het motto We Zen In De Wolke mee. BC de Kits rijdt met de wagen Op Lucht, voorafgegaan door een skippyballengroep. Een grote blaasbalg achter de wagen geeft lucht. bc D'n Peejkes is er ook. Wolkjes van kinderen draven op een rij: Regen-, gif-, rose- of donderwolkjes. Een luchtkasteel uit de kinderoptocht, VC Soep zorgt voor Brauwse sensatie. Ook Valentijn is in de wolken. Hole in the Wallk. Kleine bouwgroepjes als bc 't Brouwke, bc Altijd de Leste en bc de Kiddoos passeren met hun wagentjes. bc d'n Akkerlingen rijdt met de wagen Flower Power. Ze hebben de echte speeskeek. Blaasband Ullie is weer aan het lijnen met Soembaballen. Lijnen? Die zet je bij het voetbal.

Bij de geur van tractoren en aggregaten verschijnen de grote bouwclubs. Ze vormen een kleine optocht binnen de grote leutstoet. bc De Spie is met zijn wagen We Zen In De Wolke geheel in de stijl van flower power. Een loopgroep met zelfs steltlopers, bijen en elfen, gevolgd door een pracht van een wagen, gevolgd door wederom een loopgroep met weer een wagen en alsnog een afsluitende groep. Ook bc de Flierefluiters met hun wagen Raaze Diensdag, bc Ambiance met We Zen In Du Roze Wolleku, bc 't Zooike met Gedonder in ons Café hebben aanvullende muzikale of andere opzwepende groepen. Deelnemertjes uit de scholenoptocht doen al dan niet met papa of mama mee.

UITSLAG: wagens: 1.de Spie(winnaar wisselbeker), 2. de Flierefluiters, 3. Ambiance. Grote groepen volwassen: 1. BB Ullie, 2. de Geintrappers. Grote groepen kinderen: 1. de Bouwkids, 2. de Stoere Meiden, 3. de Doevese Wolkskus. Kleine groepen volwassenen: 1. Altij de Leste, 2. VC Soep, 3. de Donkere wolk. Kleine groepen kinderen: 1. Martijn/Rick/Tim/Ralf, 2. bc de Boys, 3. Thyra/Laura/Lotte. Volwassenen indiv. 1.Jozet de Jong.

Bron: Halderbergse Bode, 21-10-2009

"Zo'n bouwclub heeft een sociale functie"
BOUWCLUB DE FLIEREFLUITERS BOUWT 20 JAAR CARNAVALSWAGENS

HOEVEN - Bouwclub De Flierefluiters bestaat 20 jaar. De vereniging kende in het verleden ups en downs, maar de laatste twee jaar werd de eerste prijs gehaald tijdens de carnavalsoptocht. Volgens Bas van Hoof, bouwer van het eerste uur, zal 2010 een spannend jaar worden. "Zowel De Spie als wij hebben namelijk in de afgelopen vier jaar tweemaal de eerste plaats behaald. Als één van ons wint, mag de wisselbeker mee naar huis, dus daar gaan we natuurlijk keihard voor strijden." Toch hebben de Flierefluiters al een grote overwinning geboekt, want afgelopen week wonnen zij de Rabobankprijs 'Hart op de juiste plek', waarmee de Flierefluiters een bedrag van 9.250 euro mochten ontvangen om hun wens, materialen voor een nieuwe bouwplek, te vervullen.

Door Els Rommers

De wijkvereniging uit het centrum van Hoeven bestond vorig jaar 40 jaar. "Er werd al langer gebouwd, maar dat stopte op een gegeven moment", legt Bas uit, die zelf al vanaf zijn tiende jaar bouwt. "Een vriendenploeg is toen gevraagd voor de Flierefluiters te gaan bouwen en die hebben de wagen voor de optocht in 1989 gemaakt. In de loop der jaren verbeterde de kwaliteit van de wagens. In 1992 hadden we als bouwplek een tuinbouwkas gekocht die we met plastic omtrokken. Net na kerst 1995 brandde die bouwplaats en de wagen finaal af door overspringende vonken bij het lassen. Dankzij een benefietactie en met materialen die door andere bouwploegen beschikbaar werden gesteld, konden we toch nog meedoen in 1996. We hebben de bouwplek toen vanaf het geraamte dat er nog stond helemaal opnieuw opgebouwd. Nog een memorabel jaar was 2007, toen de stuurinrichting van de wagen tijdens de optocht brak. Er moest een Atlaskraan aan te pas komen om de optocht te voltooien."

Sociale functie

Kijkend naar de geschiedenis van de Flierefluiters, valt op dat de ploeg vaak tweede prijzen heeft behaald in Peejenland. Maar de laatste twee jaar behaalden ze de eerste plaats. "We hebben nu zo'n 35 bouwers", vertelt Bas. "Als je goed scoort, trekt dat ook weer meer leden en bouwers aan. We hebben een fanatieke kern, waarvan enkelen al vanaf het begin meedoen.

Opvallend is de diversiteit in de ploeg, zowel qua leeftijd, als qua achtergrond. Er is een verpleegster, een techneut, een administrateur, enzovoorts. Je pakt datgene op dat het beste bij je past en wordt gewaardeerd om wat je doet, je hoort er gewoon bij en niemand speelt de baas. We zijn allemaal op vrijwillige en gelijkwaardige basis aan het werk met één doel: een prachtige wagen afleveren en daarvoor werken we keihard. We beginnen gelijk ná carnaval, ruimen op, brainstormen over de volgende wagen, waarna de ontwerper, Bob Martens, aan de slag gaat met zijn tekeningen. Vervolgens gaan we bouwen. Eerst éénmaal per week, daarna driemaal per week en vanaf januari wordt er dagelijks gebouwd. Het is een manier van leven en het heeft ook een hele sociale functie. Denk aan al die jonge bouwers, die zich kunnen ontwikkelen in zo'n groep, zowel qua werk als in de omgang met gelijken."

Prijs

Of de Flierefluiters tijdens carnaval in 2010 de eerste prijs gaan pakken is nog de vraag. Maar een andere prijs is wel al behaald. Namelijk de Rabobankprijs 'Hart op de juiste plek', wat betekent dat door de Rabobank een deel van de nettowinst, het coöperatief dividend, in een fonds wordt gestopt waarmee lokale projecten mogelijk worden gemaakt. "Vanaf april kon je een wens indienen met een plan van aanpak, planning en budgetten enzovoorts", verklaart Bas. "Een beoordelingscommissie boog zich over alle 160 aanvragen en nomineerde ons voor de finale. We kregen vorige week 9.250 euro toegewezen en met dat geld hopen we na carnaval in 2010 de nieuwe bouwlocatie te realiseren. We hebben twee opties. De gemeente brengt momenteel de huidige problematiek van en behoeftes voor de bouwlocaties in kaart. Afhankelijk van die uitslag, komt er wellicht een ander bouwplek. Tweede optie is uitbreiding van de huidige bouwplek. De eigenaresse van onze locatie is goud waard, want je bent helemaal niets zonder zo'n plek. Jeugdgroepen stranden vaak op het ontbreken van een bouwlocatie. Hopelijk kunnen we nu iets neerzetten waar de volgende generatie ook van kan genieten."

 

Vurschrikkeluk sjieke optocht in Peejenland
door Fons Pijnen. woensdag 25 februari 2009 | 08:56

Bc De Flierefluiters pakte maar eens uit. En won de eerste prijs. foto's Peter van Trijen/het fotoburo Bc De Flierefluiters pakte maar eens uit. En won de eerste prijs.

foto's Peter van Trijen/het fotoburo

HOEVEN - De één heeft het over Super Tuesday, de ander praat al gauw over Doevese Dinsdag.

De regionaal beroemde carnavalsoptocht van Peejenland blonk gisteren weer op alle fronten uit. De creativiteit en originaliteit spoten er aan alle kanten van af. Grandioze wagens, sprankelende groepen, inventieve bouwers en sjouwers. Zelfs tjong en den nond deden mee. Heel veel publiek had zich op de stoepen en straatkanten verzameld. Uiteraard waren de politiek en het motto We gaon op sjiek bij veel deelnemers een bron van inspiratie. Maar liefst acht A-wagens, uiteraard allemaal van eigen bodem, toonden zich op de route. Maar ook de minder grote deelnemers mochten er zijn. Sjiek of kak, ga maor zitte op oe gemak. En: De Donkere Wolk, bankier voor het Doeves volk. Ja, ook de kleine Nick en Simon waren van de partij. Publiek werd uitgenodigd voor een ekstriem make-over en bij het opnieuw ontwerpen van het kunstwerk op de rotonde. IJszeef (Ice-Safe), ING-Bos-Bank, de Twee Marijkes van de Boventheikes.

Imposant waren de grote wagens. BC De Geintrappers galmde keihard door de Hoevense straten met hun wagen Meej ons geluid, trilde oe bed wel uit. BC de Kidts reed trots rond met Sultan El Sjeik. BC De Spie reed met Vurschrikkeluk Sjiek waarbij grote vogelverschrikkers voor de wagen liepen. De muzikanten van blaasband Ullie draaiden vanuit een immense peej op de muziek van het sprookje van Fabiola sjiek in het rond.

De jury had het er maar druk mee. Pas tegen acht uur werd duidelijk dat BC De Flierefluiters met slechts twee punten verschil met hun wagen Veur sjiek eten, is 't agter zwete de winnaars waren. BC De Akkerlinge met We gaon op snjeeuw werd maar nipt verslagen. Een geëmotioneerde Bas van Hoof nam namens De Flierefluiters de beker in ontvangst van prins Nillis in dorpshuis Het Kompas. Vorig jaar was zijn bouwclub ook al de beste.

Vice-voorzitter André Verstijlen: "Het carnaval is in Hoeven uitstekend verlopen. Carnaval leeft hier ècht. Alles kan, alles mag. Prachtig weer, zowel zaterdagmiddag bij de presentatie van prinses Jessica als vanmiddag bij de optocht. En het publiek stond rijen en rijen dik langs de route."

Uitslagen optocht Hoeven: A-wagens:
1. BC De Flierefluiters (353),
2. BC De Akkerlingen (351),
3. BC Ambiance (335),
4. BC De Spie (326),
5. BC 't Zooike (297),
6. BC De Kits (279),
7.bc den Driehoek (274),
8.bc de Geintrappers (263),

B-wagens
1. BC Den Peejkes,

Grote groepen volwassenen 1. BB Ullie, De Flierefluiters, 3. De Lindenlommer;
Grote groepen kinderen 1. We gaon niet op sjiek, mar voor de muziek, 2. De Butlers, 3. BC De Tobbers;
Kleine groepen volwassenen 1. CV De Drie, 2. De Donkere Wolk, 4. Adrie en Wim;
Kleine groepen kinderen 1. Martijn, Tim en Ralf van de Riet, 2. Toes Coster en Marc Lips, 3. Sjiek of sjeik, ut blijft gelijk;
Individuelen 1. Jozet de Jong, 2. Cor van Sintruyen.

Het carnavalsmotto voor 2010 is: We zen in de wolke.

 

Allemaal ‘ liefdewerk, oud papier’ bij De Flierefluiters

zaterdag 12 januari 2008 | 09:36

Zaterdag 12 januari 2008 - Bouwclub De Flierefluiters komt voort uit de gelijknamige wijkvereniging in Hoeven, grenzend aan de grote rotonde in de weg naar Oudenbosch.

Hoeven, Peejenland, telt een elftal bouwclubs en heeft als motto ‘ Wemme dur voart in’. De Flierefluiters gaat dit jaar ‘Meej un slakkegaank’. De op­tocht is dinsdagmiddag 5 februari. De stijl: ‘Bourgondisch barok’. In hun wagen en bijbehorende figuren zit zeker vier kilometer bouwijzer verwerkt, driehonderd meter schuimrubber van twee meter breed, veer­tig pakjes behangplaksel en ruim driehonderd kilo ( latex)verf.

Vorig jaar kostte de wagen zo’n zesduizend euro, dit jaar minder. Alles wordt na afloop verkocht aan andere carnavalsclubs, in Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en Twente. De Flierefluiters redden het zonder grote sponsors: ‘ We krijgen veel afge­keurd materiaal en struinen het hele jaar op internet. De snackbar geeft ons wel eens de friet zo mee. En alles is liefdewerk, oud papier’.

Na augustus bouwt de club twee avonden per week, sinds oktober drie avonden en de zaterdag, vanaf december elke dag en alle weekeinden.

Hoevense optocht is 'een explosie van creativiteit'

door Fons Pijnen

Woensdag 21 februari 2007 - HOEVEN - Werkelijk alle superlatieven zijn onvoldoende om de kwaliteit van de grote leutstoet die gisteren door Peejenland trok, te beschrijven.


Een explosie van eigen creativiteit (in Hoeven mogen geen 'buitenlandse' wagens meedoen) kreeg het talrijke publiek voorgeschoteld. 'Een van de mooiste van de laatste jaren', was iedereen het over eens. Volgens de juryvoorzitter behoren de Hoevense bouwers tot de eredivisie van ons land.

BC de Flierefluiters had voor de start een probleem met de besturing. De wagen moest uiteindelijk geduwd worden, maar werd nog wel tweede. Naast al dit bouwgeweld vermaakten gisteren ook meer loopgroepen het talrijke publiek. Wagentjes uit de kinderoptochten deden eveneens mee. Uiteraard was het motto Ziedut Zitte voor velen uitgangspunt van inspiratie. De publieksprijs ging naar de Flierefluiters met 62 procent van de stemmen. De prinsessenprijs was voor bc de Lolmakers die voor de eerste keer mee deden.

Uitslag: A-wagens: 1. bc de Spie, B-wagens: 1. bc de Peejkes, Grote groepen: 1. Ullie's, Kindergroepen: 1. We zien ut zitte om bejaard te zijn, Volwassenen: 1. Slie van de Spie, Kinderen: 1 Justin Vriens, Kleine groepen: 1. Donkere Wolk.

 

De Stem, 8 januari 2007

Bouwclubs Hoeven ontvangen de jeugd

Door Fons Pijnen

Maandag 8 januari 2007 - HOEVEN – De ‘Jirste Peejenlandse Gaopdag’ is een groot succes geworden. Ruim vijftig Hoevense basisschoolkinderen namen zaterdagmiddag bij de bouwclubs een kijkje.


Het organisatieduo Ruud Mertens en Arthur Twaalhoven nam glunderend de complimenten van ouders, kinderen, bouwers, prins Nillis met zijn gevolg en carnavalsstichting de Peejenzaaiers in ontvangst voor dit initiatief. Hoeven is nog maar net uit de kersttijd, of carnaval zet de inwoners al weer op een nieuw spoor. Iedereen loopt er op 6 januari al in vol ornaat bij: Prins Nillis I, Grootste Boer Jan, nar Peerke, Pliessie Bas, prinses Meyke. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen, moet carnavalsstichting de Peejenzaaiers gedacht hebben. Het dorp heeft op het gebied van het bouwen van carnavalswagens een naam hoog te houden. Een elftal aan bouwclubs gooit zich in de strijd om de mooiste wagen te bouwen. Zaterdagmiddag deden tien bouwclubs mee aan deze Jirste Gaopdag. Het is dat ’t Gors geen bouwplaats heeft kunnen vinden, want dan waren er nog meer geweest.

Vorig jaar september kreeg Kees van der Donk (prins Nillis I) een klankbordgroep van veertien personen bij elkaar om nieuwe ideeën aan te dragen. „Wij merkten dat al die bouwers in feite maar anderhalf uur plezier van hun maandenlange werk hadden. Namelijk de tijd dat de optocht door de Hoevense straten rijdt“, zeggen Mertens en Twaalfhoven. Gelet op het succes van bijvoorbeeld een roefeldag bij bedrijven, ontstond bij het tweetal het idee van een soort kijkdag bij de bouwclubs. „Nu kunnen kinderen en ouders ook het voortraject van de bouw van zo’n grote wagen zien. Er ontstaat op deze manier meer waardering voor al dat werk. Op deze manier haal je ook de drempel weg om eens op een bouwplaats af te stappen. De scholen leren de bouwclubs kennen en omgekeerd.“ Al snel waren de clubs ook dolenthousiast over het plan van de ‘gaopdag’.

Dat is deze zaterdagmiddag goed te merken. Bij bouwclub Ambiance aan de St. Janstraat toont bouwer Ad van de Riet een keurige powerpointpresentatie over het bouwproces. „Jongens en meisjes. Ook wij zijn met eenvoudige wagentjes begonnen toen we zo oud als jullie.“

De Stem, 1 maart 2006

Super Tuesday in Peejenland

Door Fons Pijnen
Woensdag 1 maart 2006 - HOEVEN – De duizenden bezoekers die gistermiddag het winterse weer trotseerden, kregen een grote beloning voor hun geduld. Een explosie van creativiteit met wagens van grote klasse knalde door het dorpscentrum van Peejenland (Hoeven). Het nieuwsgierige publiek vergaapte zich aan de prachtigste bouwsels van de laatste jaren. Het was dus Super Tuesday in Doeve.

De grote gevaarten worden ruim te voren met hoogwerkers in elkaar gezet. Carnavalswagens en hun makers zijn in het dorp tijdelijk heilig verklaard. Zo werd de noodbekabeling bij de aanleg van de nieuwe rotonde aan de Sint Bernardusstraat al om tien uur door een bedrijf even neergelegd om de bouwsels van de Flierefluiters en d’n Luienhoek doorgang te verlenen. En als de groenteboer in de Sint Janstraat nog snel de laatste appeltjes verkoopt en Ad Wijnen van Hoeven 2000 nog vlug even wat posters plakt om een goede beurt te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen, zijn in diverse Hoevense straten de bouwers al uren in touw.

Het weer zit aanvankelijk tegen. Regen-, hagel- en sneeuwbuien deert de bezoekers echter niet. De al toegestroomde kijkers zoeken het even onder de paraplu of tegen de winkelgevels. Reporter Gerwin van Radio Peejenland heeft in een hoogwerker het mooiste uitzicht. Als om half drie de stoet op gang komt, is het gelukkig droog en stromen de toeschouwers richting stoeprand.

’t Zooike laat het publiek een duik in het zwembad nemen, Den Driehoek-crew schiet de Mus op Domino-Day. Dun Akkerlinge bouwde Is ’t Top Sport? Ambiance had niet alleen de stier in de arena, maar ook schitterende danseressen. Het olé-olé is dan ook niet van de lucht. De Geintrappers reden met Om Bang Van Te Worre, een prachtig bouwsel. ’t Gors liet voor de wagen de kinderen met stukken kaas het publiek in de (muizen)val lopen. De Luienhoek was na een jaar afwezigheid terug met Wa Nun Bal.

Surrealisme in Is ’t Werkelijk Waor van de Flierefluiters, Ut Gevoel van de Jaore 70 bij de Kits. Bouwclub de Spie had zich vorig jaar gespaard en meegedaan als b-wagen. Dat was te merken. Gister was Zoo-Zoo, Wie Wilde Nou Pakke een zeer mooie safari-wagen. Tussen al dat bouwgeweld ook wat kleine creaties van kinderen met hun ouders en BB Ullie als Zuid-Amerikaanse verfbliktrommelaars. De twee tonpraoters Slie van de Spie (Lya van Overveld) en Nillus van de Kruisstraat (Cor van Sintruyen) doen het ook op straat. Op het Peejenlandse motto Eddum Te Pakke had Lya het als Chinees vrouwke Ut Wok te Pakke. Cor durfde het als enige aan om te knipogen naar het dreigement met een advocaat bij de tonpraotavond. Als Zwarte Kip-advocaat deelde hij kaas uit. Danish-blue uiteraard.

Uitslag Peejenland 2006


Woensdag 1 maart 2006 - A-wagens: 1. BC De Spie (402,5 p), 2. BC De Geintrappers, 3. BC Dun Akkerlinge, 4. BC Ambiance (tevens publieksprijs) 5. BC De Flierefluiters, 6. BC D’n Luienhoek, 7. BC ’t Zooike,. B-wagens: 1. BC de Kits, 2. BC De Peejkes, 3. BC ’t Gors (tevens prinsessenprijs),

Grote groepen: 1. BB Ullie, 2. De Flierefluiters, 3. D’n Driehoek,

Kleine groepen: 1. De Twee Pipo’s, 2. Adrie van der Logt/Wim de Rijck.

Enkelingen: 1. Cor van Sintruyen, 2. Lya van Overveld, 3. Jan Marijnissen.

Kleine kindergroepen: 1. Ilse, Milou, Jeanine, Izzy en Lars, 2. fam. Blijlevens, 3. Sven en Richard, 4. Brian en Willem, 5. Mark Rijnvos en vrienden.

Grote kindergroepen: 1. De Lolmakers, 2. Groep C. Dekkers.

 

Internetbode 16-02-2006

HOEVEN - In het jaar '88/'89 kwam er bij de wijkvereniging De Flierefluiters een geheel nieuwe bouwploeg. Vanuit deze bouwploeg zijn er nu nog slechts drie leden overgebleven. De overige bouwers zijn er allemaal later bijgekomen. Het frappante daarvan is evenwel dat deze nieuwe leden de oude bouwstijl volledig hebben overgenomen. Daardoor zijn de carnavalswagens, die gebouwd worden, nog steeds echte Flierefluiter-wagens. De Flierefluiters zelf noemen deze stijl de 'Bourgondisch barokke stijl'.

Door Toon Kerstens

De huidige bouwploeg bestaat uit vijftien leden, variërend in leeftijd van 16 tot ruim 50 jaar. Binnen deze bouwploeg bestaan diverse disciplines. Zo zijn er de lasser, de vormers, de 'paverpollers' en de spuiters. Ieder lid heeft zijn eigen voorkeur en specialiteit en wat belangrijk is, hij doet wat hij leuk vindt. Er is uiteraard een vaste kern van een man of acht, die het hele jaar door bezig zijn met het aanpassen van de bouwplek. Als de ideeën voor het nieuwe ontwerp zijn uitgewerkt beginnen de bouwers vaak na een maand al weer met het lassen van de eerste frames voor de nieuwe wagen. Gewoon lekker één keer per week gezellig bezig zijn (dan nog zonder stress). Later wordt de werktijd natuurlijk langzaam uitgebreid tot meerdere avonden en in de laatste maand voor carnaval, zowat elke avond inclusief de zaterdag en de zondag. Overigens zijn nieuwe leden voor de bouwploeg van de Flierefluiters altijd welkom.

Milieuvriendelijk
Sinds vorig jaar is de bouwploeg van de Flierefluiters begonnen met het afwerken van de carnavalswagen met glasvezel en lijm. Deze lijm is de milieuvriendelijke variant op polyester en is dan ook op waterbasis."We zijn helemaal van het papiermaché afgestapt", zegt Bas van Hoof. "Vaak waren de wagens zwaar beschadigd na de optocht door regen en wind. Nu gebruiken we een techniek welke voor 100% weerbestendig is en ook gemakkelijker te verkopen is. Om het geheel financieel rond te krijgen is het natuurlijk een noodzaak om de wagen na carnaval te verkopen. Zo is de brandweerwagen van 2005 uiteindelijk verkocht aan een vereniging bij Roermond. Wij rijden zelf eerst nog een optocht op carnavalszaterdag in Roosendaal. Wij hebben zelf nog nooit buiten ons eigen Peejenland gereden en het leek ons leuk om dat een keer mee te maken. Op zondag wordt de wagen opgehaald, zodat de nieuwe eigenaren daar op maandag zelf een optocht mee kunnen rijden.
De basis van het vormen is nog wel hetzelfde gebleven. We maken de geraamtes van ijzer, daaroverheen komt krimpfolie of plakband. De vormen zelf worden gemaakt met schuimrubber, tempex en isolatiematerialen. Dat wordt vervolgens met de glasvezel en de lijm ingedept. Voor het eerst maken we dit jaar ook gebruik van klei. De vormen/mal worden dan van klei gemaakt, glasvezel met lijm erop. Hard laten worden en van de mal afhalen. Na het drogen, wat nu wat langer duurt vanwege de lijm op waterbasis, wordt het geheel in de grondprimer geschilderd. Daarna worden de eerste lagen in kleur geschilderd en wordt het geheel met spuiten afgewerkt".

Ontwerp
Over het ontwerp wil Bas van Hoof niet veel los laten. Hij wil wel kwijt, dat het geheel weer een aantal verrassende elementen in zich heeft. De gehele wagen wordt door niemand bemand, alle bewegingen gaan op frequentie geregelde elektromotoren of hydrauliekcilinders. Er zit dus weer een flink stukje elektrotechniek in de wagen van de Flierefluiters. Maar dat is dan ook de hobby van een aantal van de bouwploegleden. We zijn uiteraard benieuwd naar het resultaat van de creatie van de Flierefluiters in de concurrentiestrijd met liefst nog 10 andere carnavalswagens in de Hoevense optocht op dinsdag 28 februari.

Peejenland laat publiek lang wachten

Door Fons Pijnen


Woensdag 25 februari 2004 - HOEVEN - De Peejenlandse leutstoet die gistermiddag door de straten van Hoeven trok, ging te laat van start, liep gigantisch uit, had beduidend minder loopgroepen, maar had wel schitterende grote wagens.

Er was commotie over het grote oponthoud door de wagen van BC de Luienhoek. Dat benadeelde de start en het verloop van de optocht en vanwege het lange wachten vertrok veel publiek voortijdig. De kwaliteit van de grote wagens was groot. Zoals elk jaar proberen de bouwclubs elkaar op een sportieve en carnavaleske manier de loef af te steken.

Verdienstelijk waren ook de inspanningen van nieuwe bouwgroepen als BC Ambiance met hun prachtige Casino en BC den Peekes met de Toren van Pisa.

Zoals zich liet aanzien, waren er veel minder groepen. Slechts een kindergroep, vier kleine en vier grote groepen liepen mee. De groepen waren wel erg origineel. Zo had Cor van Sintruyen een eigen partij, Eigen Belang 3000, opgericht met de gekozen carnavalsprins als voornaamste politiek item. Henny en Marie hadden de levende zwarte doos gevonden en Slie van de Spie was helaas gezakt voor het rollator-examen. Ut Zooike, dat door het verdwijnen van de Boerenbond de nissenhut moest slopen en dus geen A-wagen kon bouwen, had nu een loopgroep met een mobiele nishut. Leuk effect was dat hierbij een grote groep kleine kinderen werd betrokken.

44 jaar carnaval met het motto Tis Om Te Viere werd voor het talrijke publiek vooral bij de grote wagens uitgebeeld. Zo had BC dun Akkerlinge 44 jaor Ut Vliegt Veurbij duidelijk uitgewerkt. Een grote pendule, maar ook het gehele protocol van Grootste Boer, nar, prins en Pliesie was in grandioze vormen en kleuren uitgewerkt. De meeste wagens blonken vooral uit in beweeglijkheid. Juist het ontbreken hiervan bij BC de Luienhoek had zoveel trubbels opgeleverd.

Al bij het aanrijden naar de start zat de wagen een tijdje vast, en in de St. Janstraat ging het al mis.

Daardoor moesten alle deelnemers zeer lang wachten.

Uiteindelijk werd de wagen halverwege de route op een zijspoor gezet, om naderhand achteraan aan te sluiten. Pas tegen vijven kwam de laatste wagen aan.

Uitslag:


A-wagens 1. de Flierefluiters (Un Starruk Staoltje) , 2. dun Akkerlinge (Ut Vliegt Veurbij), 3. de Spie ('t I Spie co Bello ). B-wagens 1. BC de Kits (Schots en Scheef), 2. BC den Peekes (Toren van Pisa) kleine groepen kinderen 1. William Bogers/Thom van Stevendaal, kleine groepen volwassenen 1. Slie van de Spie (Lia van Overveld), 2. Henny en Marie (Henny Haverkamp/Marie Augustijn), 3. Cor van Sintruijen. Grote groepen volwassenen 1. Ut Zooike, 2. de Flierefluiters, 3. Springfield AM

Artikel uit BN/DeStem van 19-02-2004

Hoevense optocht mist lopers
Bouwers luiden de noodklok

Door Rens Elst


Donderdag 19 februari 2004 - HOEVEN - 44 Jaar carnaval in Hoeven. Feest dus. Tis om te viere. Maar de Peejenlandse bouwers vrezen dat het een fletse jubileumoptocht wordt. Wagens genoeg dit jaar, maar veel te weinig loopgroepen.

Richard de Pijper zegt de noodklok te luiden namens alle Hoevense bouwers. Zelf is hij lid van bouwclub De Akkerlinge.

"Hoeven heeft ieder jaar een schitterende optocht met een stuk of negen grote wagens. Maar vorige week hadden zich bij de stichting nog maar twee loopgroepen aangemeld. En dat in het jubileumjaar. Dat kan niet. In de optocht heb je elkaar nodig. De bouwers kunnen het niet alleen."

De Peejenlandse optocht is bijzonder, omdat de deelnemers alleen in Hoeven meedoen aan de optocht. Wie aan een andere leutstoet heeft meegedaan, komt er in Hoeven niet meer in.

Doodzonde

De Pijper vindt het doodzonde dat de basisscholen De Lindenlommer en De Reuzelaar carnaval binnenshuis vieren. De Reuzelaar ging vorig jaar de straat nog op, maar dit jaar haakt de school in op de Idols-rage.

"Heel jammer dat de scholen geen eigen optocht meer houden. Ik snap ook wel dat je daar de hulp van ouders bij moet hebben, maar het stimuleert de kinderen niet om ook mee te doen aan de echte optocht. Dat is ook niet goed voor de toekomst van carnaval in Hoeven. Een optocht met weinig loopgroepen is als een bord met alleen jus maar geen peejenstáámp."

De bouwers vrezen dat juist in dit jubileumjaar de optocht weleens een stuk korter zou kunnen worden dan andere jaren. Gemiddeld telt de Hoevense optocht tussen de veertig en vijftig deelnemers. "Deelnemers van buiten halen, is er niet bij. Daar denken we niet eens aan. Zelf als bouwers loopgroepen op de been brengen, daar is ook geen beginnen aan voor ons. We zijn druk met bouwen en tijdens de optocht met het rijden en assisteren van de wagen."

Traditie

Het bouwen in Hoeven is al een jarenlange traditie die ontstond in de wijken. "Dat gebeurt nu nog in vier, vijf wijken. De rest van de bouwers bestaat uit vriendenclubs", zegt De Pijper.

"We kunnen ons meten met wat er in Bergen op Zoom meerijdt. Als we daar mee zouden doen, eindigen we één of twee. Het is gewoon een bijzondere optocht met tienduizenden toeschouwers. Op dinsdag zijn hier viermaal zoveel kijkers als inwoners. Dan is het net als de Tour, als we met die wagen door de rijendikke massa rijden. Daar doen we het voor, dat is kicken." Lopers die die kick ook willen voelen, kunnen zich nog tot dinsdag aanmelden bij Jan Marijnissen van Stichting de Peejenzaaiers.

 

Artikel uit BN/DeStem van 02-02-2004

Willebrorder Roks verkozen
Hoevense prins komt van buiten

Door Henk van Ingen en Fons Pijnen


Maandag 2 februari 2004 - HOEVEN - Peejenland heeft Heikneuter Denny Roks gekozen als prins carnaval. Het is voor het eerst in het 44-jarige bestaan van de Hoevense carnavalsstichting De Peejenzaaiers dat iemand van buiten het dorp prins wordt.

Volgens voorzitter Jan Marijnissen van De Peejenzaaiers zat er weinig anders op dan Willebrorder Roks te installeren als prins Denny.

"We hadden een goede prins, maar die heeft te elfder ure afgezegd. We hebben vervolgens tig mensen gevraagd, maar niemand wilde. Ook een noodoproep in de media leverde niets op. Alleen Roks meldde zich. Dan heb je de keu®s tussen geen prins of iemand van buiten het dorp. Dan kies je dus voor de minst slechte."

Raar

Volgens Marijnissen was het dit jaar extra pijnlijk geweest als de prins had ontbroken.

"We vieren het 44-jarige bestaan. Je kunt het dan niet maken om op het feest geen prins te hebben."

De voorzitter begrijpt dat het raar staat dat een Willebrorder tijdens de carnaval de scepter zwaait over het dorp. Ook binnen het bestuur heeft dat volgens Marijnissen discussie opgeleverd, maar uiteindelijk was er volgens hem 'weinig tegenstand'.

"Roks is een bekend persoon in Hoeven. Hij draait al jarenlang mee met bouwclub De Luienhoek. Zijn vriendin komt uit het dorp en hij zit hier veel vaker dan in Willebrord. De Hoevense bevolking kent hem."

Marijnissen heeft gisteren (Roks is zaterdag geïnstalleerd, red.) alsnog aanmeldingen ontvangen van dorpsgenoten.

Achteraf

"Die waren het niet helemaal eens met de keuze. Daarom wilden ze zich alsnog kandidaat stellen. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Als je dan toch graag wilt, dan had je eerder moeten zijn."

De 22-jarige Roks is zeer in zijn nopjes met de verkiezing. "Ik ben er trots op dat ze me hebben gevraagd en trek me niets aan van de mensen die daar moeite mee hebben. Zij hebben hun kans gehad. Ik laat het allemaal maar over me heenkomen."

De nieuwe prins bouwt al sinds z'n twaalfde jaar mee in Peejenland. "Zo is het allemaal begonnen. Ik kom dus al heel lang in Hoeven."

 

Artikel uit BN/DeStem van 23-01-2004

Bouwstrijd optocht Hoeven begonnen

Door Fons Pijnen


Vrijdag 23 januari 2004 - HOEVEN- Het carnaval in Hoeven is vooral bekend om haar grote optocht waarin elk jaar weer schitterende wagens te bewonderen zijn. Bovendien is de organisatie van deze optocht erg streng wat vertoning betreft.

Geen enkele wagen wagen mag tevoren in een andere plaats meerijden. Ook moet in Hoeven de gehele tocht afgelegd worden. Pas dan komt men in aanmerking voor een kwalificatie. Dat zal op dinsdagmiddag 24 februari weer vanaf halfdrie het geval zijn.

Ook bij de 44ste editie van het Peejenlandse leutfeest is de bouwstrijd vol in gang. Om deze extra vaart te geven houden de Flierefluiters op zondag 1 februari een marathon. Op deze dag gaan elf bouwers minimaal elf uur achtereen aan het lassen, schilderen en plakken. Op de bouwplaats aan de Brede Molenweg 6a wordt vanaf 10.00 uur open huis gehouden. Iedereen mag dan het ontwerp en de wagen zien.

Ook de concurrentie wordt een blik gegund. De marathonbouwers beginnen al om zeven uur in de morgen. Tot vier uur mag men zich al dat moois komen vergapen. Daaronder zullen zeker leden zijn van de andere rivaliserende bouwclubs als de Spe, d'Akkerlienge, Ut Zooike, dun Luienhoek, BC Ambiance, BC de Kidst en BC de Peejkes. De winnaar van vorig jaar de Geintrappers ontbreekt in de ze jaarlijkse bouwstrijd uiteraard niet.

Bas van Hoof van de Flierefluiter: "Ik verwacht deze keer vooral een grote concurrentie van de Spie en d'Akkerlienge. Het zou al mooi zijn als we een plaats op het podium zouden halen. Onze wagen wordt toch zeker een meter of vijftien."

 

Artikel uit BN/DeStem van 19-01-2004

Leut-cd Hoeven gepresenteerd

Door Fons Pijnen


Maandag 19 januari 2004 - HOEVEN -
Zaterdagavond is de verkoop gestart van de Hoevense leut-cd Volume 2004. In een redelijk gevulde voorzaal van 't Tapperijke, werd de schijf officieel ten doop gehouden.

Het winnende lied en dus het carnavalslied voor dit jaar van De Spie klonk om exact elf minuten over elf.

Uiteraard lieten de ander deelnemers zich ook muzikaal horen. De Boerenploeg en Tofkapellûke openden de avond waarbij nar Kiske, Pliessie Resi en Grootste Boer Jan in de polonaise voorop gingen.

Over een kleine twee weken wordt op grootse wijze het jubileum van vier keer elf gevierd in dorpshuis Het Kompas. Tijdens de grote feestavond zal om exact 11 over 11 de nieuwe leutvorst aan Peejenland voorgesteld worden. Hij is in het dorp geen onbekende persoon en weet nog niet of hij ook voor meerdere jaren in de leut wil voorgaan.

Na de pauze speelden de KissKus, De Geintrappers en de Drie Prinsen (Wanny Haverkamp, Richard Braspenning en Jack van Wortel). Hun act 'onder een paraplu' kon het publiek wel waarderen. De eerste opmaak van de Leut-cd 2004 werd gewonnen door René Jochems van BC de Spie. De Flierefluiters, 't Klein Theater en 't Zooike lieten eveneens hun lied luidruchtig horen. De presentatieprijs voor de leukste act, werd ook al door de Spie gewonnen. Zij ontvingen de beker uit handen van Kees Broos.

De muziek-cd is bij alle deelnemers voor zeven euro te koop. Het motto van Peejenland 'Tis Om Te Viere' is er veelvuldig op te horen.
Vrijdag 13 februari is de Hoevense tonpraotavend in 't Venneke. Inschrijvingen zijn welkom bij Carlo Buijs tel. 0165-504928.

 

Artikel uit BN/DeStem van 11-11-2003

Hoeven heeft nog geen prins carnaval

Van onze verslaggevers


Dinsdag 11 november 2003 - Het toeval wilde echter dat voorzitter Jan Marijnissen tijdens de prijsuitreiking een telefoontje kreeg van iemand die alsnog deze functie wil gaan vervullen. Op zaterdag 31 januari zal bekend worden wie dat is.

Grootste Boer Jan (Van de Broek), nar Kiske (Kees Lazeroms) en Pliessie Resie (Lianne Smits) kregen vervolgens een volle zaal al snel in de goede stemming. Zeven deelnemers gingen de strijd aan om het lied voor het jaar 2004 te leveren. Olala, Bertus Steigerpijp en de Kiskes, de Boerenploeg, de drie Prinsen (Jac.van Wortel, Richard Braspenning en Wanny Haverkamp, ''t Klein Theater, en de Flierefluiters deden hun uiterste best. Maar de vertolking van Lekker Zwieren, Lekker Zwaaien van de Spie kreeg van de jury de meeste punten. Onder het motto ' Tis Om Te Viere' gaat Hoeven haar 44ste carnaval vieren.

 

Artikel uit BN/DeStem van 10-06-2003

D'n Omloop wint wijkentoernooi wéér

Door Fons Pijnen


Dinsdag 10 juni 2003 - HOEVEN - Wijkvereniging D'n Omloop heeft gistermiddag het twaalfde wijkenvoetbaltoernooi van Hoeven gewonnen.

Op het terrein van voetbalvereniging Hoeven kwamen evenals vorig jaar de wijken D'n Omloop en de Puitenkuil als poulewinnaars tegenover elkaar in de finale. Met 3 tegen 0 werd de Puitenkuil verslagen. Hierdoor ontving D'n Omloop evenals vorig jaar de overwinningsbeker.
Geheel volgens traditie traden zeventallen tegen elkaar aan. De volwassen spelers voetbalden volgens het systeem van de E-pupillen. Dus dwars over het veld. De kersverse miss Halderberge, Patricia Jansen uit Bosschenhoofd, maakte afgelopen zaterdag de poule-indeling in de feesttent op de braderie. Ondanks het afzeggen van het team van de Spie 1, kwam er toch een recordaantal van elf teams op het veld. Organisator Jan Embregts: "We hadden dit jaar dus weer meer teams. Dit wijkentoernooi leeft ongelooflijk in het dorp. Maanden van tevoren word ik al benaderd met de vraag wanneer ze weer kunnen spelen. De medewerking van voetbalvereniging Hoeven is geweldig. Het procédé hoeft niet veranderd te worden. Twaalf jaar geleden zijn we voorzichtig begonnen, maar elk jaar wordt het alsmaar leuker. En wat wil je als je dan ook nog zo'n heerlijk voetbalweertje treft en de prijsuitreiking lekker buiten in het zonnetje onder het genot van een drankje kunt houden. Heerlijk toch." Uitslag twaalfde Hoevense wijkenvoetbaltoernooi: 1. D'n Omloop, 2. de Puitenkuil, 3. de Spie 2, 4. de Deurdouwers, 5. Bovendonk, 6. de Flierefluiters 1, 7. De Kruisstraat, 8. de Brandestee, 9. de Flierefluiters 2, 10. den Driehoek, 11. de Peejenzaaiers. De sportiviteitsprijs ging naar het team van de Puitenkuil.


Artikel uit BN/DeStem van 05-03-2003

Peejenland geknipt om te bouwen

Door Wim van den Broek


Woensdag 05 maart 2003 - HOEVEN - Mocht deze krant naast de wisselbeker voor het beste carnavalsliedje ook een optochtprijs beschikbaar hebben, dan was Hoeven beslist weer in de prijzen gevallen.

De leutstoet deed de duizenden toeschouwers met de ogen knipperen en is van een knipkunst, waar menig kapper jaloers op zou zijn. Geen wonder dat elke bezoeker de handen van de knip haalde en spontaan de mofjes vulde met een gulle bijdrage, opdat Peejenland ook volgend jaar een soortgelijke stoet mag opvoeren.

Vogelpest

Hoe verrassend actueel kan een carnavalsoptocht zijn? Een van de vele enkelingen die meededen, had de vogelpest nu al in de act vervat. Met een kale kip om de nek en het bordje ik em er de pest in, nou wor ik kaol geknipt, had deze dweil nog gauw zijn nummer aangepast. Menig fotograaf in de stoet zorgde ervoor dat het publiek er geknipt opstond. Gedwee keken de mensen aan de kant naar 't vogeltje om vervolgens een foto van een aap te krijgen.
Knippen en scheren kon bij de kleine wagentjes met scharen en kappers. Een jeugdgroep pleitte voor de speeltuin, want daar mag de gemeente niet op beknibbelen. Of mot d'Oevense jeugd soms naar de skatebaan op 't Eikke? Ook de Hoevense baronessen Kakmadam en Huppeltrut waren er geknipt voor.
Het 'knippende' motto, dit jaar gelijk aan dat van Krabbegat, was overigens voor de bouwers niet heilig. Gelukkig maar, want Peejenlaanders weten soms van niks iets heel leuks te maken. Zoals die dames met meer blauw op straat. Geen politieagenten, maar een blauw poedertje dat over de klinkers werd uitgestrooid. Intussen liepen ze zelf un blauwke.
De landelijke politiek kon de vele loopgroepen ook nog steeds boeien. Niet alleen de lokale lijsten werden geknipt, ook de geest van Peej Fortuyn waarde rond in Hoeven. Logisch met een lijst als El-Peej-Ef. Zelfs Ajuin Hirsi Ali liep mee. Maar het best kan de Hoevenaar ene Eu kiezen, want die heeft als parool nie zeure, mar bouwe. Bouwen moet Halderberge ook aan het woonzorgcomplex, want de oudjes met rollator en rolstoel trokken al in de stoet voorbij.
Tussen de groepen waren schitterende B-wagens te zien. De Luienhoek had voor Franse taferelen gezorgd, 't Zooike keek met verrekijker uit over de Chinese muur en Bouwclub De Kits bleef met Made in Holland dichter bij huis.

Competitie

Het venijn zat 'm in de Peejenlandse stoet in de staart. Superlatieven schieten te kort om de creaties vol beweging en kleur te duiden. De competitie tussen de bouwclubs was enorm. Dit jaar konden De Geintrappers hun elfjarige bestaan luister bijzetten met een terechte eerste prijs voor hun bonte circus met levensgrote boeienkoning en levende kanonskogel. Torenhoog op de rug van de clown zat de goochelaar met hoge hoed en konijn. Jongleur, leeuwentemmer, waarzegster en zwarte panter maakten het immense tafereel compleet.
Kort voor de winnende wagen trokken de Flierefluiters voorbij met toevallig ook het Cirrekus als thema. Wel weer heel anders: kleinere figuren, maar wel erg levendig. De Spie zocht het dit jaar in de papegaaien, als altijd van een schitterend pluimage. En d'n Akkerlinge liet de oude krachten door de benen zakken, zodat de jongere garde het over kon nemen. Deze bouwclub hoeft voor de toekomst niet te vrezen.
Dat hoeft heel Peejenland niet, want het duizelde Prins Peej V voor de knipperende ogen en zijn eigen sluitstuk mocht er ook wezen. Per slot van rekening is de prinsenwagen tegenwoordig de optelsom van alle bouwclubs uit Hoeven. Tja, dan kan er al niets mis gaan. Want dat dit volkje geknipt is om wagens te bouwen, is na gisteren weer wel bewezen. Uitslagen: A-wagens: 1. De Geintrappers; 2. De Flierefluiters; 3. De Akkerlingen; 4. De Spie.
B-wagens: 1. De Luienhoek; 2. Ut Zooike; 3. De Kits; Grote groepen: 1. De Flierefluiters.

 

Artikel uit BN/DeStem van 13-02-2002

Leut spriengt er in Peejenland prachtig uit

Van onze correspondent


Woensdag 13 februari 2002 - HOEVEN - Wie als toeschouwer de grote leutstoet van het Peejenland bezoekt, mag zich zeker bewonderaar noemen. Wat in Hoeven in het grootste geheim en met de grootst mogelijk inzet maandenlang in de bouwketen- en loodsen wordt gemaakt, liegt er dan ook niet om. Klasse.

Dat was het commentaar van de duizenden bewonderaars waarmee de stoepen en trottoirs van de route gisteren waren gevuld. De stoet bevatte een ongekend groot aantal A- en B-wagens, groepen en individuelen. Een topjaar.
Ruim glunderend stond Prins Peej den Vijfde na afloop dan ook in de hete wasem van een dampend dorpshuis Het Kompas bij de prijsuitreiking. Hoeven ís en blijft in de regio de topper van de dorpen. Het hele Halderbergse college kwam genieten en na afloop meeswingen. Cultuurwethouder G. Rabelink meende zonder twijfel Halderbergs mooiste optocht gezien te hebben.

Explosie

Geheel naar het motto sprong de leut er gisteren dan ook aan alle kanten uit. Een ware explosie van originaliteit, expressie en creativiteit knalde door de straten. Toch was het zowat vanaf de start al bij iedereen bekend dat deze keer BC de Spie met de overwinning zou gaan lopen. Al vanaf de zomermaanden wordt er bij temperaturen van 30 graden gelast en gesjouwd in de bouwplaats. De wagen was één en al spektakel.
Slotakkoord , zoals het pronkstuk werd genoemd, was ontworpen door meester-stylist Ruud Hoogers en vormde een heuse burcht met soldaten. Als eenmaal de poorten werden geopend, werd een ridder getoond die afziet door het kietelen van de beul. Achter hem zat de winterse nachtvorst die de strijd aanvoerde. Vervolgens een ridder te paard die zijn slot verdedigde. Achter de linies de jonkvrouwen die het slot waakzaam overzagen en waakten over het Slotakkoord.

Inspiratiebron

Het motto Ut Spriengt Dur Uit was voor velen een goede inspiratiebron gebleken. De luizen sprongen er uit, de kanariepiet van Maxi(o)maatje Lia van Overveld was er uit gesprongen, bij de kinderopvang van Marie en Henny sprong het kind er uit. Parachutist Cor van Sintruyen was gelukkig goed neergekomen. Het vliegtuig van Jurgen Pertijs was veilig. Hier hoefde niet gesprongen te worden. Optochtcoördinator Jan Marijnissen: "Wat we vandaag hier in ons dorp gezien hebben, is werkelijk niet te geloven. Je denkt bij jezelf: hoe doen ze dat toch. Natuurlijk was het jammer dat er wat hinder was van overhangende takken. Maar de bouwers weten dat de gemeente tot een meter of vijf hoogte de bomen snoeit. Op de rotondes waren hinderlijke paaltjes weggehaald en die lantaarnpalen die gedraaid konden worden, waren ook gedraaid. Twee weken geleden heb ik met iemand van de gemeente de route al verkend. Op grond daarvan is gedaan wat mogelijk was. Er wordt hier zo geweldig gebouwd." UITSLAGEN:
A-wagens: 1. BC de Spie (323,5p.), 2. BC de Geintrappers (294,5p.), 3. BC de Flierefluiters (288p.), 4. BC de Akkerlingen (284p.), 5. BC 't Zooike (263,5 p.) 6. BC Ullie.
B-wagens: 1. BC de Luienhoek (283,5p.), 2. BC Witte Gij't (258,5p.), 3. BC de Kits (231,5p.).
Grote groepen: 1. Den Driehoek, 2. De Flierefluiters, 3. Scouting.
Kleine groepen volwassenen: 1. Et spriengt dur uit, Bocht te koop, 2. Maxi(o)maatje, 3. Het komt bij ons altijd op ut lest, 4. Henny en Marie, 5. Cor van Sintruyen.
Kinderen: 1. Pas op Apen, 2. Sjiene springen dur uit, 3. Milou, Nicole, Thomas, Maureen, 4. Vuursprookjes, 5. Fam. Embregts/Fam.Roetert, 6. Wok wij hebbe gesprongen, 7. Den Kruipers, 8. De Boerenkienders, 9. De spriengt dur uitslapers, 10. Struisvogels, 11. Bas, Michel, Pim, Suzan, Macha, Marloes, 12. Rondjes, 13. Spa hedde wok gesprongen.
Prinsessenprijs: Soldaten spriengen dur uit.

 

Artikel uit BN/DeStem van 28-02-2001

Topwerk Hoevense bouwers

Van onze correspondent

28 februari 2001, HOEVEN - Ondanks het winterse weer heeft de Zuid-Amerikaans getinte A-wagen Oh oh Mexico van BC De Geintrappers gisteren in Peejenland de eerste prijs behaald. Vanaf half drie trok een magistrale optocht door de straten van Hoeven. Weliswaar met minder grote loopgroepen dan anders, maar wel met liefst vijf A- en vier B-wagens.

BC De Spie slaagde erin binnen slechts acht weken naar een stevig derde plaats te stevenen. Het was voor het publiek gistermiddag een fraai schouwspel. De Hoevense bouwers hadden meer dan hun best gedaan. Wie beseft dat een groep als Ut Zooike nog met een zeer fraaie wagen als laatste eindigt, moet wel constateren dat het niveau met de jaren stijgt. De inhoud van de loopgroepen loog er ook niet om. De problemen met de gemeente Halderberge waren uiteraard weer inspiratiebron voor diverse groepen. Voetbalvereniging Hoeven ziet graag dat wethouder Gerard Rabelink eens financieel over de brug komt. Het bekende duo Wim en Adrie ging met zijn Buro Kort Gemeten in op het probleem van het wozoco-complex aan de Opperstraat. Wie immers langer is dan een meter tachtig wordt doorverwezen naar de Zellebergen in Oudenbosch.

Het motto Schuif Mar Aon was eveneens voor menigeen bron van inspiratie. Wat te denken van Hendriks Schuifmaat met de grote armen, Ik zie geen hond van Henny en Marie en het skiduo Van Sintruyen/Oonincx, dat het op de lange latten deed.

Na de koude optocht was het behaaglijk warm en druk in leuthuis Het Kompas. Daar nam Jeroen Lauwerijssen met al zijn Geintrappers de eerste prijs bij de A-wagens in ontvangst en werden ook de andere winnaars beloond. Een glunderende optochtleider Jan Marijnissen: "Dit jaar was er geen enkel probleem. Iedereen heeft het motto goed geïnterpreteerd. Dat we minder loopgroepen hadden, komt doordat een aantal is overgestapt naar het bouwen van een B-wagen. Ik moet mijn complimenten maken aan de Luienhoek. Zij zijn in goed overleg teruggegaan naar de B-categorie. Dat hebben ze met een eerste plaats meer dan waargemaakt."

Voor carnavalsstichting De Peejenzaaiers zijn er nogal wat veranderingen op til. Voorzitter Wanny Haverkamp stopt, evenals Nar Fer. Maar met het motto voor 2002 't Springt Dur Uit' moet het toch lukken om het Hoevense leutfeest op de rails te houden.

Uitslagen: A-wagens 1. De Geintrappers (288 pnt), 2. De Flierefluiters (281), 3. De Spie (276), 4. Dun Akkerlinge (266.), 5. Ut Zooike (253p.); B-wagens 1. De Luienhoek (261.), 2. Witte Gij 'T (234), 3. De Kits (218), 4. Ut Vraogteke (211); kleine groepen kinderen 1. Rijendonk, 2. BC De Piepers, 3. De Heksenpot, 4. Niels/Stefan/Maarten, 5. De Tafeldames; kleine wagens kinderen: 1. Eveline/Linda/Mandy, 2. Chantal Kuystermans, 3. Joyce Blijlevens, 4. Gert-Jan en de Rondjes, 5. Mark/Nick/Remco/Thijs; kleine groep volwassenen: 1. Cor van Sintruyen, 2. Wim de Rijck/Adrie v.d. Logt, 3. Ad Coremans, 4. Drie zusters plan, 5. De Taskes; grote groepen volwassenen: 1. De Flierefluiters, 2. Den Driehoek, 3. Scouting (tevens de aanmoedigingsprijs van Peejenprinses Esther).

 

Artikel uit BN/DeStem van 12-02-2001

Drukke open dag De Flierefluiters

Van onze correspondent

12 februari 2001, HOEVEN - Bij bouwclub de Flierefluiters was het gisteren een komen en gaan. Volgens traditie houdt deze Hoevense bouwclub enkele weken voor carnaval haar open dag. In de kassen en nishut aan de Brede Molenweg in het Hoevense poldergebied kwamen velen zich aan al het moois vergapen.

'Tis jin grwoot spel' is de naam van de 12 meter lange wagen. Leutige spellekes als 'stratego, schaoke, ganzeborde, risk en dun tore van Pisa' met een 'speulpion' als trekker vormen de grote wagen. Niels van Hoof heeft het pronkstuk getekend. Vorig jaar slaagde men er niet in om het kunstje van 1999 over te doen en werden de Flierefluiters tweede.

Bas van Hoof: "Van de allereerste bouwers zijn er nog maar drie over. Onze huidige ploeg is zeer jong. In september zijn we al begonnen. We hebben nog veel te doen, maar de moed zit er goed in."

Samen met de Geintrappers, de Spie, d'Akkerlienge en 't Zooike gaan de Flierefluiters de jaarlijkse strijd om de eerste prijs in de grote optocht van Peejenland aan. Den Luienhoek, den Driehoek,'t Vraagteken en BC de Kids strijden in de B-categorie.

Gelet op de topdrukte van het tienerbal van vrijdag in zaal de Zwaan, belooft het Hoevense leutfeest wederom een groots gebeuren te worden. Het wachten is nog op de officiële presentatie van een nieuwe Pliessie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Februari 17, 2016 | © NvH voor BC De Flierefluiters