BC De Flierefluiters Hoeven

1989 | 1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016

BC De Flierefluiters

Historie van B.C. De Flierefluiters

Bouwclub De Flierefluiters is in 1989 opnieuw van start gegaan met het bouwen van een carnavalswagen voor de Hoevense optocht. Voorheen werd er wel gebouwd in wijkvereniging De Flierefluiters, maar in de jaren direct voorafgaand aan 1989 was het bouwen toch op een laag pitje komen te staan. Toen in 1988 een vijftal enthousiaste jonge wijkleden met hun eigen bouwploegje startten (bouwploeg Adriaan Wagemakers), was dit voor de wijk meteen aanleiding om deze jongens te benaderen voor het bouwen van een wagen voor de wijk zelf.

Zo bouwden De Flierefluiters in 1989 hun eerste wagen. De ploeg bestond uit de vijf jonge bouwers en twee oud bouwploegleden voor de coördinatie. Gedurende dat bouwjaar sloten meerdere jonge bouwers zich bij de ploeg aan, de ploeg is uitgegroeid tot 25 bouwers. In 1989 werd in de A-categorie een vijfde prijs behaald, wijkvereniging De Spie behaalde in dat jaar voor de zesde maal achtereen opnieuw de eerste plaats.

De kwaliteit van de wagen steeg met de jaren. In 1990 werd al een mooie tweede plaats bereikt achter Dun Akkerlingen. 1993 Was voor ons het mooiste jaar tot dan toe. In een directe strijd met wijkvereniging De Spie (die in 1992 terugkeerde na twee jaar "on tour" te zijn geweest) werd de felbegeerde eerste prijs gehaald. Met het motto "We zette ut in scene" werd teruggeblikt naar de afgelopen vijf bouwjaren, met het genoemde succes tot gevolg.

Het volgende jaar sloeg De Spie letterlijk weer terug met 'T is mun een strijd'. Voor ons was een tweede plaats het hoogst haalbare. Het jaar 1995 is voor BC De Flierefluiters was een van de meest succesvolle jaren. Met de wagen getiteld "Klassieke capriolen met cello's en violen" werd op grootste wijze opnieuw de eerste plaats behaald. Deze wagen heeft een groot aantal vrije uren gekost. Er werd vroeg begonnen met de bouw en tijdens de optocht verliep dan ook alles op rolletjes.

Maar zoals vaak blijkt, was de top bereiken makkelijker dan die top vast te houden. Bouwjaar 1995 - 1996 werd ons grootste rampjaar. Een brand net na kerstmis 1995 vernietigde de wagen en ons complete bouwplek. De opgezette benefietactie tijdens nieuwjaar en het snel aangeboden bouwplek zorgden ervoor dat we toch deelnamen aan de optocht van 1996 en leverde een derde plaats als troost op.

De jaren daarna moest er uit dit dal worden geklommen. Eerst ons bouwplek opnieuw opbouwen en er daarbij moest er ook een wagen worden gebouwd. In 1997 behaalde we dan ook een van de laagste prijzen in onze bouwhistorie, de vierde (zonder tekening gebouwd !).

1998 Werd de heropstanding van De Flierefluiters, ons bouwplek was weer ver op orde, er was opnieuw een tekening en een tweede prijs als afsluiting. In 1999 konden we voor de derde maal de wisselbeker vast houden. In een zenuwslopende prijsuitreiking werd BC De Flierefluiters uitgeroepen tot winnaar, net voor de jonge getalenteerde Geintrappers. U vindt meer info over De Geintrappers via de link op de linkpagina

In de optocht van 2000 was er weer een tweede plaats voor De Flierefluiters. Opnieuw wijkvereniging De Spie die terugkeerde op de hoogste plaats. In 2001 was er een verrassende tweede prijs. In 2000 werd de tweede prijs als een teleurstelling ervaren, Terwijl eenzelfde tweede prijs in 2001 als een ware overwinning is ervaren. Speul d'oew spel was niet onder de meest ideale omstandigheden gebouwd, een 2de prijs was dan ook het hoogst haalbare.

2002 was een sprookjesjaar. Niet voor de bouwers overigens want de derde prijs was niet de verwachte tweede, opnieuw een domper dus, die in 2003 uitgewist moest worden. Er werd een heuse circus wagen gebouwd, alleen hadden de geintrappers hetzelfde idee. Die wagen was echter een keer zo groot wat uiteindelijk doorslaggevend bleek bij de prijs uitreiking.

Geïnspireerd door die bouwstijl besloten we terug te vallen op een o zo bekende stijl Bourgonisch Barok. Lees daarover meer op bouwen 2004. Dat die stijl opnieuw succesvol is blijkt uit de vierde 1ste prijs. Nu met een vernieuwde bouwploeg die er werkelijk alles aan hebben gedaan om in 2004 de wisselbeker binnen te slepen.

In 2005 opnieuw een wagen zonder een ontwerp. Daarnaast werd het vertrouwde papier maché overboord gezet. We startten met paverpol, een vervanger voor polyesther. Het idee was er wel en van daaruit is er gestart met een heuse brandweerwagen, gebouwd op een vrachtwagenonderstel. Vooral de pomp op de vrachtwagen deel uitstekend dienst als confettispuit. Daken van huizen werden door de kracht van de pomp bestrooid met confetti. De wagen was goed voor een 4de plaats, achter 1. Dun akkerlinge, 2 BC Ambiance, 3 De Geintrappers.

In 2006 keerden we toch weer terug met een groter ontwerp. De nieuwe paverpol methode kostte vorig jaar wat extra tijd. Met een ontwerp gebaseerd op het surrealisme werd een wagen neergezet, die uiteindelijk toch slecht scoorde. Paverpol bleek geen goed alternatief voor de veel strakkere papierwagens.

Na enige discussie onderling werd in 2007 de overstap gemaakt naar papier. En wat voor stap. Rio werd het idee voor dit jaar. Er was een tekening, maar die werd tussentijds succesvol aangepast. Tot de optocht liep bijna alles op rolletjes. De optocht zelf was een absolute ramp, in de tweede bocht brak de stuurinrichting af. Hierdoor kon de route nog gedeeltelijk worden vervolgd, maar in de volgende bocht strandde de creatie. Met dank aan vader Embreghts en loonbedrijf Wagemakers kon de optocht worden uitgereden door een Atlaskraan voor de wagen te zetten. Door tijdig de route te beëindigen konden we meedoen voor de prijzen. Een verdienstelijke tweede prijs was ons deel in 2007. 

2008 Werd een absoluut succes. Een nieuw ontwerp van Bob M. gebaseerd op het idee van Adri-Jan waarbij we niet de traditionele "ontwerpweg" kozen." Het idee was gebaseerd op een slakkenrace, die werd gehouden in zomaar een achtertuin. Er stond geen enkele menselijke figuur op de wagen, alles bestond uit insecten, vooral slakken en de grotere kikker en mol. Met veel zwammen, paddestoelen bootsten we de tuin zo getrouw mogelijk na. De regen tijdens maandagnacht en dinsdagochtend kregen we er gratis bij. Daarnaast hadden we voor de wagen middels 2 raceslakken een echte slakkenrace, welke eindigde bij de finish gesitueerd tussen 2 boomstronken. De mierenloopgroep maakte het geheel compleet. Een verdienstelijke 1ste prijs was eindelijk weer ons deel.

In 2009 hebben we het succes van 2008 gecontinueerd. Voor de eerste keer is er twee keer achter elkaar een eerste prijs binnen gehaald. En dat is een prestatie van formaat in een optocht waarin de concurrentie altijd aanwezig is. Het motto voor 2009 kwam uit onze koker, Oscar tekende het op tijdens de 11de van de 11de viering in 2007. We kozen ervoor om een sjiek restaurant te combineren met een vieze keuken. Voorop alles sjiek dus, achterop vies en een zweterige kok. De wagen werd afgesloten met een prachtig steegje. De deze keer kleinere loopgroep bestond uit 3 obers, 1 kleine en 2 grote. Compleet met bijpassende muziek, ingezongen door onze huis DJ Lars.

Het jaar 2010 werd niet het jaar van de wisselbeker, maar van een zoveelste 2de plaats. We moesten het afleggen tegen de Hippies van de Spie, die er met hun 4de wisselbeker vandoor gingen. De kermis wagen (versie 2010) was spectaculair in de bewegingen. Onze eigen atlaskraan werd er voor gestript zodat de hijsarm zijn tweede leven als Move-It attractie kreeg. Een zeer geslaagde beweging die menig techneut's hart sneller liet kloppen. De kermiswagen zat vol met details, voorop de braakdance, midden het geinhuis en achter de move-it voorzien van diverse figuranten, aangekleed als travestiet. Voor de wagen reed onze Cadillac die dienst deed als vervoersmiddel voor de 3 drag queens. Kortom een raas jaar, met een tiende tweede plek als eindresultaat.

Vlak na carnaval 2011 werd er druk onderhandeld met de gemeente over de plaats van onze nieuw te bouwen loods. Die zou moeten komen op de oude gemeente werf, de plaats daarvoor was al uitgezet en samen met BC De Kids zouden we die locatie mogen gebruiken. Totdat de gemeente de plannen van tafel veegde. Daardoor kon de geplande bouw van de loods vooralsnog geen doorgang vinden. Echter Ria en Jan boden opnieuw uitkomst. Achter hun kassen, ver van hun woonhuis lag nog een stuk grond waarop wij onze fundering konden stortten. En zo stond er uiteindelijk rond nieuwjaar 2011 een compleet ingerichte bouwloods van alle bouwgemakken voorzien aan de Oude Dijk.

Door de bouw van de loods was een grote A wagen dit seizoen niet mogelijk. Carnaval viel gelukkig laat dit jaar, in de tweede week van januari 2011 werd er gestart met de wagen. De tekening was gereed en was gebaseerd op het motto " sterrekus en stripkes". De wagen bestond uit een filmscene met een cameraman voorop die een Donkey Kong filmt die op het vrijheidsbeeld is geklommen. De aap werd geheel voorzien van 35 m2 langharige stof wat prachtig uitpakte in de zonnige Peejenlandse optocht. UIteindelijk werd een uitstekend resultaat behaald. De wagen scoorde zelfs een vierde prijs in een rij van 8 wagens.

In 2012 werd er weer een gooi gedaan naar de wisselbeker. De loods was er klaar voor, de bouwploeg wat minder. De animo kwam (te?) laat op gang, wat ten koste ging van de afwerking en de belangrijke testfase voor alle bewegingen. De wagen bevatte een verhaal welke door geluid, beweging en rookeffecten verteld werd. Het idee was gebaseerd op steampunk een mix van stoom en science fiction. De wagen beeldde een laboratorium uit compleet met professoren, testratten, borrelende reageerbuizen en licht- en rookeffecten. Door middel van een Siemens PLC werd alles bestuurd, jammer genoeg liet een groot deel van de beweging ons tijdens de optocht in de steek waardoor we niet ons complete verhaal konden vertellen.

Dun Zoete inval 2013 was een wagen om je vingers bij af te likken. Een creatie geheel met snoepjes, Billy Turf, snoepwinkel en een prachtige loopgroep.

In 2014 wordt eindelijk weer eens de EERSTE prijs behaald, dat na 2009 toch weer enige jaren geleden, meteen de eerste eerste prijs uit onze bouwloods. De wagen genaamd "Mierakels gekakel" is een wagen in de Hill Billy stijl. De wagen bestaat voornamelijk uit kippen en een enkele boer. De kippen regelen de hele tent, overal vliegen de veren in het rond. Een wagen die blinkt en uitblinkt in de vele bewegingen, die voor de extra punten hebben gezorgd, alles klopte aan deze wagen! Een topjaar met ook nog eens de publiekprijs. Daarnaast werden de minifluiters in de B-categorie ook 1.

 

Jaar

Titel

Prijs

1989

Meej zun knapzak in zun hand rijd dun Flierefluiter wir dur Peejlaand

5de

1990

Binnen ne volle bak en darum zitte we meej dun tap op dak

2de

1991

D'oeves gezwam

2de

1992

Ouwdoe Kermis

2de

1993

We zette ut in scene

1ste

1994

Tis gehjeel criminjeel

2de

1995

Klassieke capriolen meej cello's en vioolen

1ste

1996

We doen deur ne gwooi naor

3de

1997

Ieder rijk zun eige kijk

4de

1998

Gevleugeld beteugeld

2de

1999

Alles op zun tijd

1ste

2000

Hedde Genote ?

2de
2001 Speul d'oew spel 2de
2002 Tis un sprookje 3de
2003 Astublieft cirrekus 2de
2004 Un starruk staoltje 1ste
2005 We zen nog lang nie uitgeblust 4de
2006 Is 't werreluk waor ?

5de

2007 Alles draait om Rio 2de
2008 Meej un Slakkegaank 1ste
2009 Veur Sjiek Ete is't agter Zwete! 1ste
2010 Raaze Diensdag 2de
2011 Sterrekus en Stripkes 4de
2012 We laoten 't Sprienge 3de jury 1ste publiek
2013 Dun Zoete Inval 3de jury
2014 Mieraokels gekakel 1ste jury, 1ste publiek

 

Februari 17, 2016 | © NvH voor BC De Flierefluiters